Områdesinformation

Allmänt

Samfällighetsföreningen

Alla som köper hus på Stallgatan är enligt lag skyldiga att ingå i samfällighetsföreningen. Föreningens syfte är att förvalta den egendom som ägs och disponeras av fastighetsägarna. Förvaltningen sköts av den styrelse som väljs av medlemmarna (fastighetsägarna) på årsmötet. Årsmötet beslutar också om föreningens årsavgift som finansierar delar av driften på området, försäkringar, underhåll, snöröjning, osv. Man ska inte förledas att göra jämförelser med t ex bostadsrättsföreningar. Vi äger våra hus som i sin tur är avstyckade tomter som är olika stora beroende på vart man bor på området. Vår samfällighetsförening registrerades 1994-10-03 vid lantmäteriet i Skaraborgs län. Sedan 1999 tillhör vi Jönköpings län.


Tvättstugan

För tidsbokning finns ett nyckelsystem där man bokar sin tvättid för röd eller grön tvättstuga. Tidsbokningen gäller så länge nyckel markeringarna sitter på plats. Vid eventuella fel på maskinerna kontaktas vaktmästare. Lampan i gemensamhets husets hall (tvättstugan) ska vara tänd för att ventilationen i tvättstugorna ska fungera maximalt. För allas trevnad gäller att man städar noggrant efter sin avslutade tvättid.

Samlingslokalen

I samlingslokalen finns serveringsutrustning för ca 25 personer. Föreningen tar ut 200 kr/dag i hyra. För skydd mot eventuell skada lämnas en depositionsavgift på 500 kr vid varje uthyrning tillfälle, vilket återfås vid återlämning av nycklarna och besiktning av lokalen. Det är endast boende eller ägare som får hyra lokalen då ska man också delta i arrangemanget inte hyra lokalen för någon annans räkning.

För ordningens skull finns en överenskommelse om att kvällsarrangemang i lokalen kan pågå till kl. 23.00 på vardagar och till kl. 01.00 på fredag, lördag eller dag som angränsar till helgdag.

Lekplatsen tillhör inte hyresavtalet och skall därför inte användas som toalett eller askfat.

Fordonstrafik & gemensamma nycklar

Gatorna på området ska i så stor utsträckning som möjligt hållas fri från trafik. Onödig körning med bil, motorcykel och moped skall respekteras. Om du behöver köra in på området så iaktta stor försiktighet och kör sakta för allas vår skull. Det finns låsbara bommar som kan öppnas med huvudnyckel som alla boende innehar. Nyttotrafik, ambulans, osv. har egen nyckel.

Parkering och tvätta bilen på området är förbjuden.

När du flyttar eller säljer ditt hus måste huvudnyckel, tvättstuge, parkering och tillhörande nyckel, ev. garagenyckel (i 2 ex.) återlämnas till Peter Fröhlin som är ansvarig för hanteringen av dessa nycklar.

Husdjur

Att äga ett husdjur ger många människor glädje och lycka men detta innebär också ett stort ansvar. Alla vill eller kan inte ha husdjur.

Hundar måste hållas kopplade inom området, ingen skall behöva ängslas över att kunna bli påhoppad av lösdrivande hundar.

Hundspillning ska inte finnas på området eller intilliggande grönområden kring Stallgatan. Plocka alltid upp efter era hundar!

Katter som orsakar sanitära olägenheter kan fångas in och överlämnas till hälsovårdsenheten i kommunen eller till djursjukhuset.

Sopor

På gaveln av den ena garagebyggnaden finns 3 st sopnedkast, 2 st för hushållssopor, 1 st för matavfall. Förpacka soporna väl. Var vänlig att respektera att all övrig sophantering sorteras och lämnas på återvinningsstationer som t ex plast, glas, papper, kartonger, osv. Papperspåsar till matavfallet finns att hämta innanför dörren i gemensamhets husets hall (tvättstugan).

TV-mottagning & fiber

TV-kanaler är dem som finns via marknätet helt utan kostnad: SVT1, SVT2, TV4, TV6, SVT24, SVTB, kunskapskanalen. Dessa fria kanaler kräver inget programkort och kan därför tas in med hjälp av enbart en TV-antenn och en antennkabel som du kopplar direkt i din TV.

Alla fastigheter har inkopplat fiber. Det är varje boendes eget val att använda sig av detta och själv välja sin leverantör av valda tjänster. Skulle man få problem med fibern kontaktar man sin leverantör. Detta är ingenting som föreningen har ansvar för eftersom det är en tjänst av egen vald leverantör.

Grannsamverkan

För oss boende på Stallgatan finns det en grannsamverkan. Samordnare är Madeleine Bromander, Stallgatan 14D, 070 – 248 73 51.

Gå in på länken nedan och ladda ner Carehood-appen till mobilen. Bättre koll på området ju fler vi är som deltar.

https://carehood.se

Gemensamma aktiviteter

Föreningen brukar göra vissa underhålls- och reparationsarbeten på frivillig basis för att hålla nere kostnaderna/årsavgiften. Vår- och höststädning är sådana aktiviteter då de boende samlas och hjälps åt efter egen förmåga. Vid dessa tillfällen får vi möjlighet att lära känna varandra, eventuellt äta någonting och ha en trevlig stund tillsammans. Tänk på att våra vaktmästare inte är anställda på heltid. Skräpa inte ned utan alla tar sitt ansvar att hålla rent och snyggt på området.

Kom gärna med nya idéer till styrelsen! Allt som är till för att påverka trivseln på området är välkommet. Idéer lämnas direkt till någon styrelsemedlem eller i postlådan i gemensamhets husets hall (tvättstugan).

Om jag hyr min bostad

Fastighetsägarna betalar avgifterna till föreningen och har därmed det yttersta ansvaret för att den gemensamma skötseln av området fullgörs.

Styrelsen och föreningen anser dock att även de som hyr ansvarar för de gemensamma åtaganden och föreslår att det framgår tydligt i hyresavtalet vad som gäller i varje enskilt fall.

Höst- och årsmötesprotokoll delas ut till alla fastighetsägare, övriga protokoll sätts in i pärmen i gemensamhets husets hall (tvättstugan). All annan information delas ut till samtliga boende på området.

För att vår fina och barnvänliga miljö ska kunna bestå bör samspelet mellan oss boende fungera tillfredsställande.

Förbättringsförslag

Förslag till förbättringar eller ändringar på området kan läggas i brevlådan i förstugan till tvättstugorna. Det går också bra att skicka mail till stallgatanssamfallighetsforening@yahoo.com

Övrigt

Har du önskemål om flaggning i samband med högtidsdag eller liknande, rådgör med någon i styrelsen.
Föreningen äger stegar och skottkärror som du kan låna vid behov, vaktmästarna tar hand om utlåningen av dessa.

Värme

Värmen till fastigheterna är avstäng mellan den 15 maj och den 15 september varje år. När värmen är på och pannan värmer upp vattnet i rören till elementen så cirkulerar det runt 30 – 40 grader varmt vatten i rören genom varje fastighet, den värmen går först upp genom elementen om det är kallare än 20 till 21 grader inomhus då termostaten öppnar för att vattnet skall kunna cirkulera genom elementet.

Om alla inställningar vid panncentralen är inställda rätt så skall det inte gå ut någon värme när det är över runt 15 grader ute. Det är ju en ramp på detta så att vid kallare ute högre temp till fastigheterna, högre temp ute lägre temp till fastigheterna. Är den däremot avstängd så cirkulerar det endast kallt vatten genom rören om de inte har stängt av cirkulationspumpen också. För att få ett jämnt flöde och liknande temperatur i varje fastighet sitter det två ventiler en tilloppsventil (Röd Ratt) som skall vara fullt öppen jämnt, och en returventil där man ställer flödet genom fastigheten, denna skall vara runt ca 2 varv öppen, olika i varje fastighet så detta är endast ett riktvärde.

Om det har blivit avstängt på grund av byte eller annat av element i fastigheten är det viktigt att dessa ventiler öppnas tillbaks i det läge de var inställda på vid byggnationen av fastigheterna. Detta har säkerligen inte blivit gjort under de senaste 20 åren då det byggts om en hel del på området i fastigheterna.

Var sitter ventilerna i fastigheterna?

I de flesta sitter de i köket, där spisen stod vid byggnationen under en lucka i golvet. I de mindre fastigheterna sitter de antingen innaför entrédörren eller i garderoben under en lucka i golvet. 

Ventilation

Varje fastighet har individuell ventilation via en fläkt på taket. Fläkten ventilerar fastigheten automatiskt, spisfläkten ingår i samma ventilationssystem.

Det är viktigt för inomhusklimatet att fastighets fläkten fungerar enligt byggnormen för att undvika eventuella fuktskador. Du kan alltså inte installera en “vanlig” spisfläkt i fastigheten om den befintliga fläkten går sönder.

Lampan i gemensamhets husets hall (tvättstugan) ska vara tänd för att ventilationen i tvättstugorna ska fungera maximalt.